Behandla muntorrhet

Vid muntorrhet finns det några enkla knep du kan ta till själv men det finns även hjälpmedel på apotek som ökar salivproduktion. Kom ihåg att ta hand om tänderna som är speciellt utsatta för karies.


Läkarundersökning

Saliv produceras av olika spottkörtlar runt munnen. Stora och små spottkörtlar har olika funktioner, de små gör ett trögflytande saliv hela dygnet som skyddar insidan av munnen medan de stora gör ett tunnare saliv när vi äter.

Vid ett läkarbesök kan du undersöka din salivproduktion med ett salivtest. Det mäter hur snabbt du producerar saliv men ger mest information om den tunna saliven som utsöndras när du äter. Vid muntorrhet är det oftast den trögflytande saliven som påverkas men ett salivtest kan ändå ge läkaren information om salivproduktionen i din mun.

Egenvård – saker du kan göra själv

Att skölja munnen med vatten ofta lindrar besvären tillfälligt. Kolsyrat vatten hjälper oftast bättre.

Ät mat med mer tuggmotstånd, det ökar salivproduktionen, till exempel morötter, selleri eller knäckebröd.

Drick mindre kaffe, koffein kan minska salivproduktionen.

Använd en luftfuktare i sovrummet om du får problem med muntorrhet för att du sover med öppen mun.

Behandling

Sug- och halstabletter, munspray

Olika typer av  hjälpmedel som ökar salivproduktionen finns att köpa på apotek. Till exempel sugtabletter och munspray.

Fluortuggummi

Att tugga tuggummi sätter igång salivproduktionen eftersom det ger ett bra tuggmotstånd. Tuggummi med fluor är också bra då det skyddar tänderna vilket är särskilt viktigt om du har problem med muntorrhet under en längre period.

Tandvård är extra viktigt

Saliv skyddar inte bara munnen men tänderna och muntorrhet ökar risken för hål i tänderna. Det är därför viktigt att du besöker tandläkare och tandhygienist ofta om du har problem med muntorrhet.

Kom ihåg att sköta tänderna extra noga, borsta tänderna, använd tandtråd och stärk tänderna ytterligare med fluor i till exempel fluortandkräm eller fluortabletter och tuggummi.