Muntorrhet, dålig andedräkt och huskurer

Muntorrhet och dålig andedräkt går hand i hand då saliven normalt tar död på de bakterier som bildar illaluktande gaser. Tyvärr har det gjorts lite forskning på vilka huskurer som fungerar bäst men här är några tips som många andra testat och gett tummen upp. Dessutom finns hjälpmedel på apoteket för både dålig andedräkt och muntorrhet.


Dålig andedräkt, också kallat halitos, orsakas framförallt av dålig munhygien. Bakterier i munnen livnär sig på matrester mellan tänderna och producerar gaser med svavelföreningar som luktar illa.

Saliv är bakteriedödande och försvarar munnen mot bakterier samtidigt som den spolar rent. Därför kan muntorrhet också vara en orsak eller åtminstone bidra till dålig andedräkt.

Många har dålig andedräkt på morgonen eftersom salivproduktionen minskar under natten men dålig andedräkt och muntorrhet har många andra orsaker. För att behandla dålig andedräkt är det bäst att gå till botten med problemet så att du behandlar orsaken inte bara symptomet.

Andra orsaker till dålig andedräkt:

  • Sjukdomar som halsfluss, bihåleinflammation, magkatarr eller sura uppstötningar
  • Hormonförändringar vid till exempel graviditet, menstruation eller under klimakteriet
  • Förändrade kostvanor, till exempel en detox

Om det är mediciner som ger dig muntorrhet och i förlängning dålig andedräkt kan du prata med din läkare, kanske kan du få en annan dos som gör biverkningarna lindrigare.

Huskurer och egenvård vid dålig andedräkt

Först och främst: förbättrad munhygien. Var noggrann med att borsta tänderna två gånger om dagen, använd tandtråd och besök tandläkare eller tandhygienist regelbundet. Dålig andedräkt kan komma från beläggningar av bakterier på tungan eller till och med på halsmandlarna. Då behöver du hjälp av en tandläkare eller tandhygienist för att göra ordentligt rent i munnen.

Muntorrhet ökar också risken för karies (hål i tänderna) så tandkräm med fluor eller en fluortablett är också bra för att ge tänderna extra skydd.

Zinktabletter: zink binder svavelföreningarna som orsakar dålig andedräkt, det finns att köpa på apotek.

Tugga örter eller kryddor: klorofyll i gröna blad är bakteriedödande och själva lukten av kryddor som persilja, dillblad eller mynta kan dämpa dålig andedräkt. Även kryddor som ingefära, kummin eller ingefära är det många som tipsar om mot dålig andedräkt.

Drick te eller vatten: Te innehåller polyfenoler som är bakteriedödande och vatten motverkar åtminstone muntorrhet tillfälligt. Uttorkning kan också vara en anledning att du är muntorr till att börja med.

Kostråd: Öka salivproduktionen med till exempel ett glas vatten och en citronskiva. En apelsin till mellanmål kan också hjälpa. Att äta mat med mer tuggmotstånd som knäckebröd stimulerar också salivproduktion.

Salivstimulerande  hjälpmedel: finns att köpa på apotek i form av tabletter, geler, spray eller tandkräm.

Bikarbonat eller bakpulver i ett glas vatten kan neutralisera dålig andedräkt

Nässkölj: Ibland kommer dålig andedräkt från näsan eller bihålorna. Då kan det hjälpa att skölja näsan med en nässkölj och koksaltlösning. Det finns att köpa på apotek.