Orsaker till muntorrhet

Den vanligaste orsaken till muntorrhet är som biverkning av en medicin du tar. Men det finns många fler orsaker från snarkningar till allvarliga sjukdomar.


Saliv som skyddar mun och tänder, hjälper smälta maten vi äter och fungerar som glidmedel i munnen för att prata och svälja, kommer från spottkörtlar i munnen.

Det finns olika sorters spottkörtlar med olika funktion. Tre stora spottkörtlar sitter vid öronen, under tungan och under käken. Det finns också många hundra mindre spottkörtlar i hela munhålan. Alla spottkörtlar kan klassas efter vilken typ av saliv de producerar; trögflytande saliv, tunnare saliv eller en kombination av båda.

Trögflytande saliv produceras hela dygnet och skyddar insidan av munnen medan tunnare saliv produceras endast när vi äter.

Muntorrhet är ett relativt vanligt problem, särskilt bland äldre. Mindre saliv, framförallt den trögflytande saliven, ger en obehaglig känsla i munnen och kan bli ett problem om salivproduktionen är så liten att du får svårt att svälja, prata eller äta.

Vissa sjukdomar påverkar spottkörtlarna och minskar produktionen av saliv men den vanligaste orsaken till muntorrhet är faktiskt som biverkningar av någon behandling, till exempel ett läkemedel.

 

Mediciner som ger muntorrhet

Muntorrhet är oftast en biverkning av en medicin. Ju fler mediciner du tar desto större är sannolikheten att du också kommer få problem med torr mun.

Vanliga läkemedel som orsakar muntorrhet är medicin mot:

  • Psykiska besvär
  • Astma
  • Allergi
  • Högt blodtryck

Strålbehandling

Cancer i huvud eller hals behandlas oftast med strålning. Det kan skada spottkörtlarna i munnen och patienter som behandlas får ofta problem med muntorrhet.

 

Sjukdomar

Visas sjukdomar kan orsaka inflammation i spottkörtlarna och påverka hur mycket saliv de producerar. Det är till exempel fallet vid Sjögrens sjukdom som är en autoimmun sjukdom.

Andra sjukdomar där muntorrhet kan vara ett symptom:

Om du är sängliggandes för att du är sjuk och har svårt att få i dig fast föda, till exempel vid influensa eller halsfluss, kan du få problem med muntorrhet eftersom salivproduktion framförallt triggas av att äta saker med tuggmotstånd. När du har problem med tänderna och har svårt att tugga kan du därför också får problem med muntorrhet.

Stress och depression

En av kroppens naturliga reaktioner på stress är att minska salivproduktion. Det är en del av den så kallade ”fight-or-flight” reaktionen.

När du känner stress i till exempel en hotfull situation försöker kroppen spara så mycket energi som möjligt till det som är viktigast, till exempel dina muskler så att du kan springa därifrån. Nervimpulser som stimulerar spottkörtlarna är inte lika viktigt för att du i stunden helt enkelt inte behöver saliv som hjälper dig smälta maten.

Långvarig stress och även depression kan göra att du får problem med muntorrhet under en längre period.

 

Torr i munnen nattetid

Om du andas genom munnen när du sover är det vanligt att vakna med muntorrhet. Du kan få hjälp av en tandläkare att undersöka om du även har problem med snarkningar. Annars kan du få hjälp av att ha en luftfuktare i sovrummet om natten.